INFORMATII UTILE 

 

Inainte de plecarea in croaziera  



1. Ce este inclus in tariful croazierei?

Tariful de baza al unei croaziere standard (linii de croaziera MSC, COSTA, Royal Caribbean, Celebrity, Azamara) include cazare in tipul de cabina ales, pensiune completa (mic dejun, pranz si cina), acces la facilitatile navei (exceptie facand cele contra cost), acces la spectacolele de entertainment.

Exista insa si linii de croaziera care includ si o serie de bauturi alcoolice si non-alcoolice care se pot consuma la mesele principale dar si taxa de serviciu a companiei de croaziera si reducere pentru pachet de excursii (Celestyal Cruises).


Tariful de baza al unei croaziere nu include taxa de serviciu a companiei de croaziera, cu exceptia Celestyal Cruises unde este inclusa in tarifele Inclusive sau Enhance. Pentru croaziere cu Royal Caribbean, Celebrity Cruises si Azamara achitarea in avans a taxei de serviciu este obligatorie si valoarea acesteia va fi adaugata automat in pasul final de efectuare rezervare. 

Mai multe detalii despre serviciile incluse si non-incluse in diferitele tipuri de tarife ale companiilor de croaziere, cat si despre servicii optionale care pot fi adaugate la cerere ulterior rezervarii puteti descoperi aici

!! In pasul final, in pagina de introducere a detaliilor pasagerilor, tariful unei croaziere din sistemul TravelBrands B2B include toate taxele pe care compania de croaziere le calculeaza la rezervare (taxe de serviciu, taxe porturare, etc.) si se calculeaza ca pret NET, de achizitie pentru Dvs.


2. Tipuri de cabine. Ce este Cabina Garantata?

Pentru o vacanta pe un vapor de croaziera, puteti alege dintre mai multe tipuri de cabine. Toate cabinele standard au aceleasi dotari (baie proprie, TV, aer conditionat, etc), diferenta constand in: cabine cu balcon, cu fereastra sau fara fereastra. In functie de acest criteriu cabinele sunt impartite in: interioare (fara fereastra), exterioare (cu fereastra, care, in functie de puntea la care este pozitionata cabina, poate fi gen hublou-rotunda sau dreptunghiulara) si cabine cu balcon. Exista de asemenea si apartamente a caror configuratie difera in functie de compania sau nava de croaziera.

Cabina garantata este cabina disponibila la cel mai mic tarif la momentul rezervarii, care poate fi interioara, exterioara sau cu balcon. Pentru cabina garantata nu se poate alege pozitionarea pe nava (punte, localizare fata, spate etc). Alocarea cabinelor garantate se face automat la momentul imbarcarii. Acest tip de cabina, odata ales, nu permite modificari. Pentru upgrade la alt tip de cabina trebuie achitata diferenta de tarif, valabila la momentul solicitarii.


3. Acte de identitate si vize

Pentru calatoria intr-o croaziera este recomandat sa folositi ca si act de identitate pasaportul, valabil 6 luni de la data intoarcerii din calatorie. Pentru unele companii de croaziera, care au itinerarii in Europa este acceptata si cartea de identitate. Atentie insa: exista companii de croaziera (de exemplu Norwegian Cruise Lines) care solicita pasaport chiar si pentru itinerarii in Europa. Pentru informatii avizate privind documentele de calatorie necesare precum si eventuale vize va rugam verificati site-ul Ministerului de Afaceri Externe www.mae.ro.


4. Viitoare mame si bebelusi

Deoarece navele de croaziera nu sunt dotate cu facilitati medicale specifice, femeile insarcinate pot calatori daca pana la sfarsitul croazierei nu depasesc termenul de 24 de saptamani. Acestea trebuie sa prezinte la check-in o scrisoare medicala care sa ateste stadiul sarcinii la finalul calatoriei, precum si faptul ca sunt apte din punct de vedere medical pentru calatorie.

Bebelusii (0-24 luni) pot calatori pe majoritatea liniilor de croaziera, pentru croaziere standard de 7-10 nopti, daca au implinit minim 6 luni la data calatoriei. Momentan MSC Cruises este singura companie de croaziera care nu impune o limita de varsta pentru bebelusi. Aceste informatii sunt doar cu titlu informativ, fiind necesara reverificarea conditiile de calatorie pentru copii la momentul efectuarii rezervarii, companiile de croaziera rezervandu-si dreptul de a impune diferite restrictii in functie de itinerariu, durata, etc.


5. Prezentarea la nava pentru formalitati de imbarcare

Este indicat sa ajungeti in portul de imbarcare cu 1 zi inainte de plecarea in croaziera. Pentru efectuarea formalitatilor de imbarcare trebuie sa va prezentati la terminal cu minim 4 ore inainte de plecarea in croaziera.


6. Vaccinuri necesare

Pentru anumite regiuni / tari ale lumii poate fi necesara vaccinarea contra anumitor boli. Pentru informatii la zi privind necesitatea vaccinarii va rugam sa consultati www.insp.gov.ro.


7. Documente de imbarcare

Documentele de imbarcare se primesc de la compania de croaziera, in format electronic, cu aproximativ 10-14 zile inainte de data plecarii.


8. Asigurari de calatoriei

Este recomandat sa incheiati o asigurare medicala de calatorie pentru durata croazierei. De asemenea, avand in vedere faptul ca o croaziera este planificata cu mult timp inainte, este bine sa incheiati si o asigurare storno.


9. Ce trebuie sa contina bagajul de calatorie si obiecte interzise la bordul navelor

In vacanta trebuie sa va simititi cat mai bine, prin urmare impachetati haine confortabile. Pentru serile petrecute pe vas, puteti pregati ceva casual, iar pentru cina de gala un costum (pentru domni) si o rochie sau pantalon elegant (pentru doamne). Pe navele de croaziera, aerul conditionat functioneaza foarte bine in zonele publice, prin urmare este indicat sa aveti la dumneavoastra o jacheta sau pulover pentru timpul petrecut la interior.


 

Pe durata croazierei  

 

10. Moneda folosita la bord

La bordul navelor de croaziera nu se folosesc bani cash pentru achitarea serviciile suplimentare. La inceputul croazierei veti alege varianta de plata dorita pentru serviciile extra: cu card, si atunci veti da detaliile cardului, sau cash – caz in care vi se va solicita sa efectuati un depozit. Pe durata croazierei se foloseste drept modalitate de plata cardul primit in ziua imbarcarii pentru serviciile extra dorite (din magazine, baruri, restaurant, SPA etc.), urmand ca la final, nota de plata sa se deconteze conform modalitatii de plata alese. Daca modalitatea de plata aleasa este cash si pe durata croazierei consumati suma depusa initial, vi se va solicita suplimentarea acestuia.


11. Electricitatea la bordul navelor

Electricitatea din cabine este 110/ 220V. Pentru cazul in care nu sunteti sigur ce se potriveste electronicelor dumneavoastra, este indicat sa aveti un adaptor de calatorie.


12. Serviciile medicale la bordul navei

La bordul navelor exista un cabinet medical si doctor, iar consultatiile oferite de acestia sunt contra cost. Daca aveti o afectiune medicala care necesita o atentie deosebita sau trebuie sa faceti injectii pe durata croazierei, este indicat sa informati despre acest lucru pentru a vi se pune la dispozitie cele necesare pentru colectarea in siguranta a deseurilor medicale rezultate.


13. Facilitati pentru persoane cu dizabilitati

Majoritatea navelor de croaziera au facilitate pentru persoanele cu dizabilitati. Insa exista si nave mai vechi sau cele de expeditie care nu detin astfel de facilitati sau ofera acces redus pe nava. Este indicat sa verificati cu consultantul dumneavoastra aceste detalii, la momentul solicitarii.


14. Vizitarea porturilor de pe itinerariul ales

Daca nu doriti sa descoperiti porturile vizitate pe cont propriu, fiecare companie de croaziere are o oferta variata de excursii. Este indicat sa folositi serviciile si excursiile oferite de nava, deoarece acestea sunt realizate cu furnizori verificati si agreati. Iar in cazul in care, din diverse motive, se intarzie cu excursia peste ora de plecare a navei veti fi asteptat. Lucru care nu este valabil si in cazul excursiilor rezervate independent de oferta navei de croaziera.


15. Servicii de internet si telefonie la bordul navelor

Fiecare companie de croaziera ofera servicii de internet si telefonie la bordul navelor, insa conexiunea se realizeaza prin satelit, ceea ce face ca aceste servicii sa prezinte costuri ridicate. Este recomandat sa verificati daca exista pachete speciale cu astfel de servicii.


16. Fumatul la bordul navelor de croaziera

Din motive de siguranta este absolut interzis fumatul (inclusiv tigari electronice) la bordul navelor de croaziera, atat in cabine, balconul acestora, spatiile publice cat si in spatiile exterioare neamenajate in acest sens. Fiecare nava de croaziera are amenajat un spatiu special pentru fumatori.


17. Animale de companie la bordul navelor

Este interzis accesul la bordul navelor de croaziera al animalelor de companie. Exceptie fac doar animalele de companie utilitare, fiind necesara informarea companiei de croaziera despre aceasta necesitate la momentul rezervarii.